KAVA vakjuryprijs

KAVA vakjuryprijs
Delen
FacebookTwitterLinkedIn
30 september 2024

De achtkoppige jury voor de KAVA-prijs bestond ook dit jaar uit afgevaardigden van apothekers uit het KAVA-bestuur, de AFT-redactieraad en collega’s die actief zijn in farmaceutische zorgprojecten op KAVA. Ze hebben elk afzonderlijk de verschillende masterproeven kritisch nagelezen en gescoord op elementen als ‘originaliteit en creativiteit’; ‘inzicht in de belangrijkste thema’s van het onderzoeksgebied’, ‘duidelijk en juist gebruik van de vaktaal’, ‘goede structuur’, ‘kwaliteit van de argumentatie’ en ‘praktijkgerichtheid’. Ze hebben alleen de masterproeven beoordeeld van studenten met wie er geen enkele band was (stagiair, familielid of andere relatie) en hebben bewust de vooraf opgenomen filmpjes NIET bekeken.

‘De jury prijst in eerste instantie de originele en toekomstgerichte invalshoek van deze masterproef. De auteur koos voor een actueel thema, dat misschien in eerste instantie niet onmiddellijk aanleunt bij de alledaagse officinapraktijk, maar op termijn wel eens disruptief zou kunnen worden. AI is redelijk nieuw, ook voor onze sector.’

De aandachtige lezer weet nu al dat de masterproef die de KAVA-prijs gewonnen heeft, gaat over de ‘AI in healthcare: Accurate Innovation or Alarming Inconsistencies? The role of Large Language Models in Self-Care: A Study on Medical and Supplement Guidance Accuracy’. Dit vertelt de jury nog verder over de masterproef van winnaar Branco De Busser. 

‘De jury apprecieert de originele vragen die bedacht werden om in te geven bij de verschillende large language models. Dankzij een heldere structuur en een goede reflectie over de voor- en nadelen, werd de masterproef aangenaam om te lezen. We begrijpen de keuze om deze thesis in het Engels te schrijven, ook al maakte dat de lectuur er niet altijd even gemakkelijk op.’

In deze masterproef zit toekomstmuziek en nog heel wat voer voor discussie. Een jurylid gaf aan: ‘De vraag die ik mij het meeste stelde was ‘welk antwoord geeft de ‘gemiddelde apotheker’ op deze vraag en hoe juist/fout is die tegenover het antwoord van AI?’.’ Daarover en ook over de rol van de apotheker is zeker het laatste woord nog niet gezegd.

Antwerpen, 19 september 2024


Ontdek de overige foto's van de KAVA-prijs op Facebook.