Veiligheid in de apotheek
Veiligheid in de apotheek is nog steeds een probleem waar we alle krachten moeten bundelen. Elke vorm van agressie tegenover zorgverleners is onaanvaardbaar en moet gemeld worden.
We namen al heel wat initiatieven met technopreventieve tips, info over de fiscale aftrek van veiligheidsinvesteringen, infosessies voor stagiairs farmacie, deelname aan BIN-netwerken, campagnes rond digitaal betalen en opleidingen over omgaan met agressie.
Naar aanleiding van enkele recente gebeurtenissen en meldingen, ging KAVA in oktober 2024 in overleg met de gouverneur van de provincie Antwerpen (mevrouw Cathy Berx), met de adviseur veiligheid van burgemeester De Wever en met de verbindingsofficier van politie van de gouverneur (tevens voorzitter van het provinciaal overleg korpschefs). Het is immers duidelijk dat de problematiek zich niet tot de stad Antwerpen beperkt, maar zich voordoet in de ganse provincie.
Als het gaat om noodsituaties, als je slachtoffer of getuige bent van een misdrijf (zoals overval, diefstal of inbraak) of als je verdachte gedragingen wil melden, vraag je best dringende politiehulp via het noodnummer 101.
Tijdens dat overleg werd duidelijk gemaakt dat élke vorm van agressie tegenover zorgverleners onaanvaardbaar is en gemeld moet worden. Als het gaat om noodsituaties, als je slachtoffer of getuige bent van een misdrijf (zoals overval, diefstal of inbraak) of als je verdachte gedragingen wil melden, vraag je best dringende politiehulp via het noodnummer 101. Je kan bij noodsituaties hiervoor ook het Europees noodnummer 112 bellen. Je komt dan terecht bij de meldkamer die de politie en/of andere hulpdiensten ter plaatse kunnen sturen. Voor niet-dringende politiehulp contacteer je het plaatselijk politiekantoor. Weet dat de contactgegevens verschillen per politiezone waar de apotheek gevestigd is; dat zoek je dus best op via de site van de politiezone. Zo kan je bv. in de politiezone Antwerpen met al je niet-dringende vragen en meldingen terecht op de Blauwe Lijn. Dit gratis infonummer is 24/7 bereikbaar via 0800 123 12.
Vul het meldingsformulier in
Op vraag van de betrokkenen aan het overleg werd het meldingsformulier – dat KAVA eerder al gebruikte – opnieuw geactiveerd en geactualiseerd. Je kan het voortaan online invullen bij élk feit rond onveiligheid, geweld, agressie of diefstal. Op die manier kunnen we de problematiek nog beter in kaart brengen. Vergeet zeker niet het ook via de politie te melden of aangifte te doen indien van toepassing. Met die data kunnen we het gesprek blijven aangaan op basis van objectieve en correcte data. Dank voor je medewerking.
Heb je geen tijd of zin om dat formulier in te vullen, dan vragen we toch om het alleszins even via mail te melden naar beroepsondersteuning@kava.be.
Hoe veilig is jouw apotheek?
Bij diefstal is voorkomen beter dan genezen. Neem daarom de juiste maatregelen in en rond jouw apotheek om dieven geen kans te geven. Lees hieronder het artikel 'Hoe veilig is uw apotheek' dat de verschillende preventieve maatregelen oplijst.
De politie helpt je zeker ook graag met preventie.
Voor apotheken gevestigd in Antwerpen en de districten biedt Stad Antwerpen een renovatietoelage die jouw investeringen die de veiligheid verbeteren, (deels) terugbetaalt.